• Bel ons:030 - 202 70 70

Calciumtekort

Maandag kwam valkparkiet Noah bij ons op consult. De reden voor de controle was dat deze dame haar linker poot niet meer kon gebruiken. Het niet meer gebruiken van een poot kan verschillende oorzaken hebben. Uiteraard kan dit net zoals bij andere diersoorten komen door een probleem van de poot zelf, bijvoorbeeld een botbreuk, een probleem met een gewricht of een pijnlijke ontsteking van de voetzool. Bij vogels kan een slappe poot echter ook komen door een probleem in de buik. Opgezwollen nieren en andere diktes kunnen op de zenuw drukken die vanuit het ruggenmerg naar de poot gaat. Dit kan resulteren in een verlamming van de poot.

Bij het lichamelijk onderzoek waren er bij Noah geen afwijkingen aan de poot zelf te vinden. Wel was er een harde dikte te voelen in de buik. Aangezien Noah vorige week na het eerste ei gestopt was met leggen (dat is zeer ongebruikelijk), was de verdenking dat de dikte een ei was. We hebben vervolgens röntgenfoto's gemaakt. Ten eerste om te bevestigen dat het een ei betrof, maar ook om te kijken of de vorm, grootte en schaaldikte van het ei afwijkend waren. En ook om te bepalen of er misschien nog meer eieren te zien waren, of andere afwijkingen in het lichaam.

Op de röntgenfoto's was één ei te zien, met een redelijk normale vorm, maar wel een dunne kalkschaal. Wat verder opviel was dat de botten er anders uitzagen dan normaal is bij een broeds popje. 
Het leggen van eieren kost zeer veel calcium; normaal gesproken bouwen de popjes een calciumvoorraad op voordat ze gaan leggen. Dit doen ze in de de lange botten van onder andere het dijbeen en de vleugel. Bij niet-broedse vogels zijn deze botten hol en bevatten ze lucht (zwart op röntgenfoto); Bij broedse popjes horen de botten van binnen veel witter te zijn.

De afwezigheid van de calciumvoorraad en de dunne eischaal zijn typerend voor een tekort aan calcium. Dit is een beruchte oorzaak van legnood, oftewel het onvermogen om een gevormd ei te leggen.

Vogels met legnood verkeren vaak in slechte toestand. Ze zijn vaak uitgedroogd, eten te weinig, hebben pijn, obstipatie en zijn kortademig. Als extra complicatie kunnen er door druk op de zenuwen verlammingen optreden, of door druk op de nieren nierproblemen.

Het is essentieel om dergelijke patiënten eerst te stabiliseren voordat er geprobeerd wordt om het ei te verwijderen. Noah is in een warme couveuse opgenomen en heeft infuus, sondevoeding, pijnstilling, calcium en vitamine D gekregen. Na de stabilisatie hebben we onder een korte narcose het ei met een naald aangeprikt, leeggezogen en in elkaar laten klappen. Hiermee is het probleem niet opgelost, maar is er wel weer meer plek in de buikholte en is vaak de druk op de nieren, zenuwen en darmen een stuk minder. Vervolgens zijn door middel van een hormoon-gel in de cloaca de "weeën" opgewekt. Het ingedeukte ei heeft ze vervolgens zelf gelegd. Als dit niet gebeurd was, was de volgende stap geweest om het ei handmatig te verwijderen (via de cloaca of een "keizersnede"); maar dat was gelukkig niet nodig. Noah is nu weer fijn thuis.

Calciumtekort komt helaas vaak voor bij vogels die binnen leven. Veel voeding bevat te weinig calcium en vitamine D (dat heb je nodig om de calcium-gehaltes in het bloed te reguleren). Ook krijgen vogels vaak te weinig UV-licht op hun veren om zelf vitamine D te kunnen maken.

Om dergelijke problemen te voorkomen is het verstandig om voeding te laten eten waar wel voldoende calcium en vitamine D in zit. Daarnaast helpt het als vogels geregeld buiten in het zonlicht komen, of binnen ongeveer een half uur per dag onder een UV-lamp zitten (ongeveer 50 cm afstand voor de meeste lampen).

Contactinformatie praktijk

Vogelkliniek Avidensia

Terug
 • Ma
  9.00 - 17.00 uur
 • Di
  9.00 - 17.00 uur
 • Wo
  Gesloten
 • Do
  9.00 - 17.00 uur
 • Vrij
  9.00 - 17.00 uur
 • Za
  Gesloten
 • Zo
  Gesloten
Terug

Vind ons hier:

Evidensia Dierenziekenhuis Nieuwegein Nijverheidsweg 1b 3433 NP Nieuwegein I.v.m. de vakantieperiode bieden wij tot september minder intensieve zorg.
ontvang een routebeschrijving via Google Maps