• Bel ons:030 - 202 70 70

Luxatie hakgewricht

Ruim 3 weken geleden werd de 45 jaar oude amazonepapegaai Jouri naar ons verwezen vanwege een geluxeerde hak (de hak was "uit de kom"). De hak was door een ongeluk beschadigd geraakt. Zie de röntgenfoto.

Het volledig luxeren van een gewricht gaat meestal gepaard met veel schade aan de gewrichtskapsels en andere structuren rond het gewricht. De prognose van een botbreuk is vaak beter dan van een gewricht dat uit de kom is geraakt! Wanneer het gewricht niet snel in de juiste positie wordt teruggeplaatst en wordt vastgezet, treden er snel ernstige permanente en pijnlijke veranderingen op (arthrose en infecties van het gewricht na het beschadigen van de uitgerekte huid).

Onder algehele anesthesie (uiteraard afgestemd op de leeftijd en andere individuele eigenschappen van de patiënt) is de normale positie van het hakgewricht hersteld. Vervolgens is de hak vastgezet door middel van een externe fixateur (type II, "A-frame"). Door deze fixatie krijgt het lichaam de kans om in alle rust de weke delen rond het hakgewricht te laten herstellen/verstarren.

Vandaag is de externe fixateur verwijderd. Het hakgewricht voelt weer goed stabiel aan. Wel zal nog enige tijd rust moeten worden gehouden (niet klimmen en vliegen/vallen), om te voorkomen dat het gewricht opnieuw beschadigd raakt of een van de botten breekt waar de gaatjes van de dwarspinnen van de externe fixateur in geboord zijn. Deze boorgaten zullen binnen anderhalve week dichtgegroeid zijn. 
Gelijk na de ingreep wordt de poot al goed belast; Uiteraard is het nog wel gevoelig. 

De prognose is als er geen nieuwe ongelukken plaats vinden in principe goed. Wel is de kans op het ontwikkelen van arthrose in dit hakgewricht op latere leeftijd wat groter geworden.

 

Contactinformatie praktijk

Vogelkliniek Avidensia

Terug
 • Ma
  9.00 - 17.00 uur
 • Di
  9.00 - 17.00 uur
 • Wo
  Gesloten
 • Do
  9.00 - 17.00 uur
 • Vrij
  9.00 - 17.00 uur
 • Za
  Gesloten
 • Zo
  Gesloten
Terug

Vind ons hier:

Evidensia Dierenziekenhuis Nieuwegein Nijverheidsweg 1b 3433 NP Nieuwegein I.v.m. de vakantieperiode bieden wij tot september minder intensieve zorg.
ontvang een routebeschrijving via Google Maps