• Bel ons:030 - 202 70 70

Diensten

Wat kunt u van ons verwachten?

Onze diensten

Hieronder vindt u een lijst met onze diensten met elk een korte toelichting. Onder 'Ziekte en behandeling' vindt u ook een lijst met symptomen die zieke vogels kunnen vertonen. Ziet u één of meerdere van deze symptomen bij uw vogel, dan raden wij u aan zo spoedig mogelijk contact op te nemen met uw dierenarts. Direct naar de lijst met ziektesymptomen.

Aankoopcontrole

Wij raden aan om nieuwe vogels direct te laten controleren op ziekteverschijnselen, parasieten en de aanwezigheid van gevaarlijke virussen en bijvoorbeeld papegaaienziekte (Chlamydophila). Om het risico op besmettingen te minimaliseren, zal contact met andere vogels vermeden moeten worden tot de uitslagen van de aankoopcontrole bekend zijn. Wees er ook van bewust dat het mogelijk is dat een reeds aanwezige vogel drager is van een ziekte en de nieuwe vogel kan besmetten. Omdat de stress veroorzaakt door de veranderingen een negatief effect heeft op het imuunsysteem, is juist de eerste periode na de aankoop van een nieuwe vogel cruciaal.

Algemene chirurgie

Helaas zijn sommige aandoeningen niet te voorkomen of te behandelen zonder chirurgie. Operaties zijn bijvoorbeeld nodig voor de behandeling van bepaalde ontstekingen, tumoren, legnood, het verwijderen van ingeslikte voorwerpen, verwondingen of problemen van het legapparaat. Ook kunnen gedragsproblemen zoals het kraaien van hanen vaak worden voorkomen door chirurgie, in dit geval door castratie op jonge leeftijd.

Chirurgie bij vogels is vaak riskanter dan chirurgie bij andere dieren. Daarom zijn speciale kennis, instrumenten en apparatuur nodig. Vogelkliniek Avidensia beschikt over deze apparatuur. Vogelarts Rob van Zon heeft bijzonder veel ervaring in chirurgie bij vogels.

Geslachtsbepaling

U kunt bij ons terecht voor een geslachtsbepaling door middel van DNA-onderzoek. Hiervoor is één druppel bloed al voldoende. Het is vaak handig om bij soorten die geen uitwendige verschillen tonen tussen vrouw (ook wel pop) en man het geslacht te laten vaststellen. Dit voor bijvoorbeeld het bij elkaar plaatsen van meerdere vogels of het kweken, maar ook voor bepaalde gedragsproblemen en ziektes. Interessant is dat vogels meer kleuren waarnemen dan wij en daardoor zelf het verschil in geslacht gemakkelijk kunnen zien.

Intensieve care en verpleging

Ernstig zieke vogels kunnen worden opgenomen op onze verpleegafdeling voor intensieve zorg. Dit kan bestaan uit zuurstoftherapie, sondevoeding, het toedienen van bepaalde medicatie, extra warmte en infuustherapie.

Laboratoriumonderzoek

Wij bieden de mogelijkheid tot uitgebreid laboratoriumonderzoek zoals bloedonderzoek, microscopisch onderzoek, ontlastingsonderzoek, parasitair onderzoek, bacteriologisch onderzoek en virusonderzoek.

Orthopedie

Bij vogels treden helaas regelmatig ernstige orthopedische problemen op. Dit kan gaan om botbreuken of fracturen, maar ook om misvormingen van de botten. Hoewel het in sommige gevallen mogelijk is om een breuk te stabiliseren door middel van een spalk of verband, is in veel gevallen orthopedische chirurgie nodig om de beste kans te hebben op een goed herstel, terugkeer naar volledige functionaliteit en pijnvrij leven.

Orthopedische chirurgie bij vogels is een specialiteit van vogelarts Rob van Zon. Vogelkliniek Avidensia is zeer goed uitgerust voor orthopedische chirurgie voor vogels; zelfs vogels zo klein als grasparkieten kunnen vaak worden geopereerd.

Preventieve gezondheidscontrole

Vogels hebben als prooidieren van nature de neiging om verschijnselen van zwakte of ziekte verborgen te houden voor de omgeving. Het is daardoor voor eigenaren vaak erg lastig of zelfs onmogelijk om in een vroeg stadium ziektes op te merken. Helaas zijn veel ziektes al in een ver gevorderd stadium als de vogel wel symptomen laat zien, en de prognose is daardoor inmiddels vaak ongunstiger geworden. Wij raden daarom aan om vogels minstens één keer per jaar goed te laten onderzoeken door onze vogelarts. Wij proberen tijdens de preventieve gezondheidscontroles ziektes of problemen in de voeding, huisvesting en/of gedrag in een vroeg stadium vast te stellen. Hierdoor kan indien nodig tijdig worden ingegrepen, waardoor echte problemen vaak kunnen worden voorkomen.

Radiologie

Voor het stellen van diagnoses of het controleren van het effect van een behandeling of operatie beschikken wij over een modern digitaal röntgenapparaat en echo-apparaat. Omdat lang niet alle ziektes van buitenaf vast te stellen zijn, is radiologie van onschatbare waarde binnen de geneeskunde van vogels.

Virus- en papegaaienziekteonderzoek

U kunt bij ons terecht voor het testen op een aantal gevaarlijke virussen, zoals:

 • PBFD/ Bek- en Verenziekte / Circovirus
 • Polyomavirus
 • KDS / PDD / Bornavirus
 • Pacheko / Herpesvirus
 • Papegaaienziekte / Chlamydophila

Vogels kunnen besmet zijn met deze ziekteverwekkers zonder symptomen te laten zien. Als deze besmettingen niet tijdig behandeld worden, kunnen later ernstige ziektes ontwikkelen en vormen deze vogels een risico voor andere vogels. In het geval van Papegaaienziekte vormt besmetting ook een risico voor de mens. 

Voedingsadvies

Verschillende vogelsoorten hebben behoefte aan verschillende voeding. Een verkeerde voeding is vaak de basis voor ziektes. Bij kromsnavels in gevangenschap wordt meer dan de helft van de ziektegevallen veroorzaakt door problemen met de voeding! Verkeerde voeding vergroot o.a. de kans op schimmelinfecties, orthopedische problemen, zoolzweren, lever- en nierziektes, hypocalcemie, hart- en vaatziektes, problemen met de veren, gedragsafwijkingen, een slechte weerstand en legnood.

Ziekte en behandeling

Uiteraard kunt u bij ons terecht voor onderzoek en behandeling van zieke vogels. Of het nu gaat om een papegaai, parkiet, zangvogel, watervogel, kip of andere hoenderachtige, roofvogel of uil; elke vogel verdient de beste zorg.

In gevangenschapgehouden vogels staan qua instinct nog zeer dicht bij hun soortgenoten in de natuur. Omdat de meeste vogels in de natuur prooidieren zijn, hebben ze de neiging om tekenen van ziekte en zwakte zo lang  en goed mogelijk verborgen te houden. In de natuur verkleint dit de kans om op te vallen bij roofdieren en vergroot daarmee de overlevingskansen.

Een nadelig gevolg hiervan is dat ook vogels in gevangenschap slechts minimale ziekteverschijnselen laten zien totdat het erg slecht met ze gaat. Het is daarom verstandig om reeds bij subtiele verschijnselen direct contact op te nemen met een vogelarts of vogelspecialist. Zie hier de lijst met ziektesymptomen.

Wilt u meer informatie over bovenstaande onderwerpen? Dan verwijzen wij u graag door naar de website van vogelarts Rob van Zon.

Contactinformatie praktijk

Vogelkliniek Avidensia

Terug
 • Ma
  9.00 - 17.00 uur
 • Di
  9.00 - 17.00 uur
 • Wo
  Gesloten
 • Do
  9.00 - 17.00 uur
 • Vrij
  9.00 - 17.00 uur
 • Za
  Gesloten
 • Zo
  Gesloten
Terug

Vind ons hier:

Evidensia Dierenziekenhuis Nieuwegein Nijverheidsweg 1b 3433 NP Nieuwegein I.v.m. de vakantieperiode bieden wij tot september minder intensieve zorg.
ontvang een routebeschrijving via Google Maps